img

En historisk pärla i skärgården

Plats:
Vaxholms Kastell ligger i Stockholms norra skärgård och markerar en strategisk punkt vid inloppet till Stockholm. För att ta sig till Kastellet från Vaxholm krävs en kortare båtresa på ca 2 minuter.

Bakgrund:
Vaxholms fästnings historia inleddes i början av 1500-talet med ett blockhus på Vaxholmen, byggt av riksföreståndaren Svante Nilsson Sture. I enlighet med Riksdagens beslut i Västerås 1544 uppdrog Gustav Vasa 1548 åt ståthållaren på Stockholms slott att uppföra en ny och kraftigare fästning, samt att blockera sundet Oxdjupet med sten.

Mer information:

Följ med på våra guideturer och lära dig mer om Kastellets historia, för mer info om tider se "besöksinfo". Vi har även gruppbesök året runt och det finns också en del information på våra sociala medier.


Från strategiskt försvar till administrativt centrum

Fästningen har vid två tillfällen slagit tillbaka angrepp mot Stockholm. Första gången var 1612 då danskarna anföll och andra gången 1719 då ryssarna härjade i Stockholms skärgård. Den gamla fästningen revs och ersattes med det nuvarande Kastellet under åren 1833-1863. Den snabba vapenteknologiska utvecklingen gjorde att Kastellets murar inte höll vilket visade sig 1872 då en provskjutning mot fästningen genomfördes.1877 koncentrerades försvaret från Vaxholm, till Oxdjupet där Oscar-Fredriksborgs fort uppförts. Vaxholms Kastell fortsatte dock att fungera som ett administrativt centrum, utbildnings- och förläggningsplats för kustartilleriet fram till 2:a världskriget.

" Stig in i en värld av försvar och strategi, där mäktiga murar och gamla kanoner vittnar om en tid av mod och taktik. "

Kastellet idag

Idag fyller Vaxholms Kastell sin roll som museum och traditionsplats. På Kastellet bedriver även företaget Strömma restaurang och konferensverksamhet. Här finns också övernattningsmöjlighet, konstnärsateljeér och butiker. År 1964 öppnades kastellets museum, vilket idag ger besökarna en möjlighet att utforska fästningens och skärgårdsförsvarets fascinerande historia genom modern teknik, uppbyggda miljöer och modeller. Statens Fastighetsverk genomförde en omfattande restaurering av byggnaden 1993, vilket säkerställde bevarandet av denna historiska pärla.

Faciliteter på ön

Upptäck de fascinerande sevärdheterna på Kastellet och ta dig tid att klättra upp de 132 trappstegen till toppen av Kastellets torn. Från denna höga punkt öppnar sig ett bedårande panorama över den pittoreska staden Vaxholm och den vidsträckta skärgården som omger den. Utsikten ger en känsla av skönhet, när havet möter horisonten och de många öarna bildar en förtrollande vy. Här kan du uppleva både naturens storslagenhet och historiens vingslag, samtidigt som du njuter av den friska skärgårdsluften och den unika atmosfären på Kastellet.

Bistro Kastellet
#

Bistro Kastellet välkomnar dig till en charmig miljö där du kan avnjuta delikata lunchrätter, hembakade godsaker, förfriskande glass och välsmakande drycker. På soliga dagar finns en inbjudande uteservering, den perfekta platsen att koppla av med en härlig fikastund eller njuta av en trevlig lunch efter eller före ditt museibesök. Bistro kastellet strävar efter att erbjuda en atmosfär som förenar historia och kulinariska nöjen. Det är med stolthet man presenterar sin meny, där en betydande del av rätterna tillagas med kärlek och omsorg från lokala råvaror, hämtade från våra närliggande leverantörer. Detta engagemang för det lokala ger inte bara en autentisk smakupplevelse utan stöder även gemenskapen omkring oss.

 

Bed and Breakfast
#

Upptäck en unik boendemöjlighet på Kastellet Bed & Breakfast, elegant inrymt i fästningens historiska väggar. Öns bed and breakfast erbjuder en atmosfär som tar dig tillbaka i tiden, omgivet av charmiga trägolv och traditionella kakelugnar som bidrar till den autentiska upplevelsen. Rummen på Kastellet B&B är omsorgsfullt inredda och erbjuder komfort. Alla rum har delade badrum och de flesta har även havsutsikt. Varje morgon serveras en frukostbuffé med nybakat bröd. Kastellet Bed & Breakfast har blivit en omtyckt plats för många resenärer, vilket gör det till en fridfull plats att vila på efter eller före ditt museibesök.