#


Upptäck, lek och lär!

För våra yngre besökare erbjuder vi dagliga, kostnadsfria barnaktiviteter, och barn upp till 18 år har fri entré på museet i vuxens sällskap. Utforska Kastellets spännande värld. På Kastellet väntar äventyr för barnen med kanoner, kanonkulor, murar och vallar.
Kastellet har också varit en inspelningsplats för Pippi Långstrump på de sju haven. I tornet, där Pippas pappa Efraim Långstrump en gång var tillfångatagen, kan du idag klättra upp och beundra utsikten över Vaxholm och skärgården. På sommaren är ofta även kastellets fängelse med alla dess celler öppet.

Sportlovsevent – Rymdpiraternas värld

Under sportlovet välkomnar vi dig till "Rymdpiraternas" spännande värld!
När rymdpirater från planeten Ixu besöker museet blir det kalabalik på fästningen. Följ med på en lekfull och lärorik upptäcktsfärd bland stjärnor, främmande planeter och sovande björndjur på månen. Lös kluriga frågor vid tio upplevelsestationer och hämta din belöning i receptionen! Passa också på att utforska vår barnverkstad och prova på olika projekt! Bli kreativ i barntidningsredaktionen eller skapa en cool tecknad serie med Kalle Kanonkula. Så testa att göra egna serier med dina favoritkaraktärer eller skapa en egen tidning full av aktuella nyheter och intressanta berättelser - möjligheterna är oändliga!

Res till 1800-talet!

Vill du träffa barn från 1800-talet? Besök vår koja i museets källare och upplev hur det var att vara barn och leva på Kastellet och i Vaxholm under slutet av 1800-talet. I källaren finns även en sekelskiftesbutik där barnen kan leka under föräldrarnas uppsikt.

" Lek och lär på Kastellet – en dag full av äventyr för hela familjen!"Ny barnaktivitet startar i maj

Häng med ett troll och hans vännerna på magiska äventyr i museet!
🎥 Trollfilmstund: Se på bergatrollens egen film från regnbågsmumsarnas rike!
Slå dig ned i barnbion och låt äventyret börja.
🗺️ Trollstigen: Utforska trollstigen i museet! Gör en massa roliga uppdrag, enkla för de små och knepigare för de större.
🕵️‍♂️Bli en Fake News-detektiv: Hjälp trollet att hitta "fake news"! Lär er vad som är sant och vad som är bus.
🛡 Superhjälteberättelser: Upptäck coola uniformer och hör historier om hur trollet och vännerna tar hand om sitt rike! Upptäck samtidigt hur Sverige har skyddat sig genom tiderna och lek med uniformer, flaggor och spännande föremål.
🎨 Trollverkstad: Måla och skapa i vår trollverkstad! Gör magiska konstverk att ta med hem.
En dag full av skratt och lek för små äventyrare, vi gissar i åldern 4 till 14 år. Kom och upplev trolldunder, sockerhäxans hemlighet, och en massa annat nojs som på ett lekfullt sätt lär ut om demokrati, röstning och Sveriges egen historia! 🌈🧙‍♂️🎉


Utställningen om "Djur i krig"

För de äldre barnen finns tex utställningen "Djur i Krig", som består av fascinerande historier om djur som förändrade kriget. Utforska otroliga berättelser om spionerande katter, björnen som blev soldat, heroiska hundar och hästar, duvor som räddade soldater, minletande råttor, sälar på hemliga uppdrag och mycket mer! Vi tar dig med på en resa genom djurens osannolika insatser under krigstider.